ransomwareEen cyberaanval is een aanval op een computer of computernetwerk met het doel om informatie te stelen, te wijzigen of te vernietigen of om de toegang tot het netwerk te belemmeren. Cyberaanvallen kunnen worden uitgevoerd door individuen of groepen met verschillende motieven, zoals het verkrijgen van financiële voordelen, het uitvoeren van politieke acties, of het verkrijgen van militaire voordelen. Het is daarom dus van essentieel belang dat jij jezelf hier tegen weet te wapenen. Wat je vooral ziet, is dat er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van ransomware. Dit wordt ook wel ‘gijzelsoftware’ genoemd. Om je wat meer ransomware informatie te geven, is het goed te weten wat er in een notendop gebeurt. Je computer of netwerk wordt vergrendeld en tegen betaling vrijgegeven. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk een goede beveiliging is.

Verschillende soorten cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn pogingen om ongeoorloofd toegang te verkrijgen tot computersystemen of netwerken, of om deze te beschadigen of te verstoren. Cyberaanvallen kunnen worden uitgevoerd door individuen of groepen die willen profiteren van de aanval, zoals door het stelen van gegevens of het aanbrengen van schade aan het systeem. Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen, waaronder:

Ransomware

Malware is een soort software die speciaal is ontworpen om een computersysteem te verstoren, te beschadigen of ongeoorloofde toegang ertoe te verkrijgen. Het omvat computervirussen, wormen, trojaanse paarden, ransomware en andere kwaadaardige programma’s. Malware kan worden verspreid via e-mailbijlagen, downloads, sociale media en andere middelen, en kan verschillende schadelijke gevolgen hebben, waaronder het stelen van persoonlijke informatie, het versleutelen van bestanden en het eisen van betaling om ze te ontgrendelen, en het verstoren van de normale werking van een computer. Het is belangrijk om uw computer tegen malware te beschermen door antivirussoftware te installeren en voorzichtig te zijn met de websites die u bezoekt en de bestanden die u downloadt. Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd met malware, is het belangrijk om een scan uit te voeren en alle gedetecteerde malware te verwijderen om verdere schade aan uw systeem te voorkomen.

Hoe voorkom je een cyberaanval?

Wanneer je wordt getroffen door een cyberaanval, dan kan dit voor hele vervelende situaties zorgen. Des te belangrijker dus om er alles aan te doen om jezelf goed te beveiligen. Ben je een bedrijf, dan is het aan te raden om security operations centre/center door Computest in te schakelen die bedreigingen voor je in een vroeg stadium kan detecteren. Uiteraard zijn er daarnaast nog tal van andere mogelijkheden om een aanval te kunnen voorkomen.

Gebruik sterk en uniek wachtwoord: Zorg ervoor dat u voor elk van uw online accounts een uniek en sterk wachtwoord gebruikt. Gebruik ook tweestapsverificatie indien beschikbaar.

Installeer antivirus software: Installeer antivirussoftware op al uw apparaten en zorg ervoor dat deze up-to-date is. Dit kan u helpen om malware te detecteren en te verwijderen voordat deze schade kan aanrichten.

Wees voorzichtig met links: Wees voorzichtig met links in e-mails en op sociale media. Als u twijfelt, klikt u niet op de link of downloadt u het bestand niet.

Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van uw bestanden en gegevens, zodat u deze kunt terugzetten als er iets misgaat.

Wees voorzichtig met openbare WiFi-netwerken: Gebruik openbare WiFi-netwerken met voorzichtigheid, omdat deze minder veilig zijn dan privénetwerken.

Installeer beveiligingsupdates: Houd al uw software up-to-date, inclusief beveiligingsupdates. Deze updates bevatten vaak patches voor bekende beveiligingsproblemen.

Gebruik een VPN: Als u verbinding maakt met het internet via een openbaar WiFi-netwerk, gebruikt u een virtueel privé netwerk (VPN) om uw online activiteiten te beschermen.