Leren programmeren is zeer nuttig In onze wereld worden steeds meer computers gebruikt, daarom is programmeren een belangrijke vaardigheid om te beheersen. Hierdoor ben je in staat om besturingssystemen, computerprogramma’s en bijvoorbeeld websites te onderhouden. Het is ook leuk om programmeren voor minder serieuze doeleinden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van videogames of het maken van apps. Veel creatieve vrijheid in de digitale wereld. Maar hoe kun je dit leren?

Taalvaardigheid

Allereerst is het goed om na te denken over wat je met je programmeervaardigheden wilt gaan doen. Wil je een website bouwen, of wil je een videogame ontwikkelen? Welke programmeertaal je wilt leren, is afhankelijk van wat je wilt doen met je nieuwe skill. Java wordt bijvoorbeeld veel gebruikt. Als javascript developer ga je te werk met onder andere computerprogramma’s maken. Dit is een zeer nuttige taal om te leren als je een bijbaan programmeren zoekt, omdat deze gangbaar en breed inzetbaar is. HTML is een programmeertaal die wordt gebruikt voor het maken van websites en python is een zeer bekende taal die wordt ingezet voor grotere websites als Instagram en Netflix. Het is dus verstandig om je even te verdiepen in de taal die je wilt gaan leren en welke doeleinden daarbij horen.

Online cursus

Een slimme manier, die vaak gebruikt wordt door amateurs en hobbyisten, is het volgen van online cursussen. Deze zijn vaak zelfs gratis en kun je op elk moment volgen. Op websites zoals YouTube staan honderden video’s die uitleggen hoe programmeren werkt. Er zijn ook enkele websites die gratis cursussen aanbieden. hier kun je meestal leren door lessen in tekst en afbeeldingen. Naast de tekst staat in enkele gevallen een programmeer-schermpje waarin je de nieuwe stof kunt uitproberen. Dit geeft veel vrijheid, maar vereist zeker de nodige discipline. Het is namelijk slim om de stof bij te houden, zodat je het goed leert onthouden.

Opleiding programmeren

Een andere optie is om een opleiding te volgen. Deze worden aangeboden op verschillende niveaus, mbo, hbo of universitair bijvoorbeeld. Ook zijn er veel particuliere instellingen die lesprogramma’s aanbieden. Sommige programma’s zullen programmeren en coderen als hoofdonderwerp hebben, maar in sommige gevallen wordt het aangeboden als los vak of keuzerichting. Denk bijvoorbeeld aan studies als informatica. Diverse opleidingen kunnen je voorbereiden op een baan waarin programmeren een essentiële vaardigheid is.