Tips/Ideeën

Op computergebied vindt er nogal veel plaats en is het altijd leuk wanneer je op de hoogte bent van de laatste weetjes. Ook tips/Ideeën zijn altijd welkom en kunnen ze zeker wel ergens van toepassing zijn. Zo kan je bijvoorbeeld zelf aan de computer “sleutelen” en kunnen zelfs problemen met de software voor een deel zelf opgelost worden. Zo bespaar je nogal wat tijd en zeker ook geld. De onderstaande lijst is daarom met zorg samengesteld en zal zeker van te pas komen:

  1. Sluit jouw computer nooit rechtstreeks op het net aan. Het gebruik van een back-up, zorgt niet alleen ervoor dat na een stroomuitval je nog over wat tijd beschikt om jouw werk op te slaan, maar ook dat er geen beschadigingen op zullen treden aan de gevoeligste delen van de computer.
  2. Raak niet in de verleiding om illegale software aan te schaffen. Deze programma’s bieden op het oog dezelfde mogelijkheden tegen een voordelige prijs, maar laten ze de computer kwetsbaar voor aanvallen van buiten en krijg je er vanzelf geen automatische updates mee.
  3. Zorg zelf voor het basisonderhoud. Dat is veel eenvoudiger uit te voeren dan er gedacht wordt en kan je bijvoorbeeld met een borstel al het stof verwijderen en installeer je een passend programma om ook de overbodige bestanden tijdig te verwijderen. Niet alleen blijft de computer zo zijn snelheid behouden, maar gaat de machine ook langer probleemloos mee.
  4. Ga niet voor de goedkoopste virusscanners. De prijs/kwaliteit verhouding is niet altijd ideaal voor jou (dure) computer en is het beter wat extra’s (meer dan een paar tientjes wordt het niet) te besteden en er zo zeker van te zijn dat alle aanvallen van buiten verslagen zullen worden.
  5. Met een paar upgrades kan jouw computer nog lang mee. Voordat je ertoe overgaat om een andere computer aan te schaffen, bekijk je ook de optie voor een upgrade. Het gaat hier meer om de hardware en kan bijvoorbeeld het RAM-geheugen uitgebreidt worden. Zo een relatief kleine aanpassing kan al een groot verschil betekenen voor de computer en de aanschaf van een andere zelfs overbodig maken.
  6. Aansluitend op bovenstaande tip: bij de aanschaf van een nieuwe computer zorg je er wel dat die over genoeg mogelijkheden beschikt om een upgrade te ondergaan. Een computer aanschaffen welke al dicht bij de limiet voor prestaties ligt is geen verstandig besluit in deze tijd waar de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.
  7. Wees voorzichtig met het aflezen van data uit externe harde schijven of een USB-stick. Laat altijd een scan maken (gebeurt vaak automatisch) en laat dus ook via deze weg geen ongewilde bezoekers in de computer. Zelfs het openen van e-mails kan riskant zijn wanneer er geen virusscanner geїnstalleerd is welke ook een scan op alle mailtjes uit zal voeren.
  8. Schaf nooit een computer aan specifiek voor het doel waar je het voor zal gebruiken. De meeste computers worden gebruikt voor lichte applicaties zoals tekstverwerking. Kies altijd voor een computer die ook veel meer aankan en komt dat in de toekomst meestal wel van te pas. Zo een computer is later ook eenvoudiger kwijt te raken.

Met bovenstaande tips zal je gegarandeerd niet alleen de beste computer aanschaffen, maar er nog lang van kunnen genieten. Zorg er ook voor om bij problemen toch voor de zekerheid de hulp van een professional in te schakelen en de verleiding te weerstaan om een amateur in te schakelen.